پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز دوشنبه ، 1403/09/05

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: پیش دیابت یا دیابت پنهان یعنی افزایش قند خون بیشتر از محدوده طبیعی اما نه به اندازه ای که در یک فرد دیابتی مشاهده می شود.


به گزارش وب دا یاسوج؛ مهناز همتی افزود: پیش از ابتلا به دیابت نوع دو، اغلب به مدت چند سال سطح قند خون در حد مرحله پیش دیابت می باشد. در صورت عدم تشخیص و عدم کنترل مرحله پیش دیابت فرد به دیابت نوع دو مبتلا می شود.


وی اذعان داشت: لازم به ذکر است که عوارض قلبی و عروقی دیابت ممکن است از مرحله پیش دیابت آغاز شده باشد؛ بنابراین با تشخیص به موقع مرحله پیش دیابت، اصلاح الگوی غذایی، افزایش فعالیت بدنی و کاهش وزن می توان از بروز دیابت نوع دو و بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری کرد.


چطور میتوانیم از ابتلا به دیابت پنهان یا پیش دیابت با خبر شویم؟


وی تاکید کرد: افرادی که در وضعیت پیش دیابت قرار دارند، اغلب هیچ علامت خاصی از خود نشان نمی دهند. با این حال، ممکن است پزشک به دلیل سن، وزن، سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت نوع دو، سابقه ابتلابه دیابت بارداری یا سایر عوامل خطر، توصیه به انجام آزمایش قند خون نماید.


همتی یادآور شد: در صورتی که قند خون شما بعد از حداقل 8 ساعت ناشتایی بین100تا 125 میلی گرم بر دسی لیتر و یا دو ساعت بعد از مصرف مایع قندی بین 140 تا 199 گزارش شود، می تواند نشان دهنده ابتلای شما به پیش دیابت باشد.


کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: آزمایش هموگلوبین ای وان سی طی سال های اخیر به عنوان معیاری برای تشخیص پیش دیابت نیز پذیرفته شده است. تشخیص پیش دیابت زمانی مطرح می شود که نتیجه آزمایش هموگلوبین ای وان سی فرد بین 5.7 درصد الی 6.4 درصد باشد.


علایم و نشانه های دیابت چیست؟


وی با بیان اینکه شناسایی اولیه دیابت به سادگی و از روی علایم مرتبط با آن انجام می گیرد، اذعان داشت: پرنوشی و پر ادراری، ضعف و خستگی، کاهش وزن، پرخوری و گرسنگی مدام، ترمیم آهسته زخم ها، پوست خشک، احساس گزگز و بی حس شدن انگشتان دست یا پا، تاری دید و عفونت های مکرر از جمله این علائمند.


مهمترین علامت دیابت، بی علامتی است!


وی تاکید کرد: فراموش نکنید که بعضی از افراد دیابتی هیچ کدام از علائم ذکر شده را ندارند. این افراد هیچ یک از علایم دیابت را ندارند و تا چندین سال از وجود دیابت خود بی اطلاع هستند. بنابراین تنها پس از بروز عوارض دیابت مثل آسیب چشم و یا کلیه ها پی به وجود دیابت می برند.


کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: مطالعات نشان می دهد در حال حاضر در جمعیت بالغین کشور ما از هر 2 نفر یک نفر از دیابت خود اطلاع ندارد.


وی اضافه کرد: مطمئن ترین و بهترین راه برای اینکه بدانید به دیابت مبتلا هستید یا خیر، انجام آزمایش استاندارد قند خون است.


آزمایش قند خون ناشتا


کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: منظور از آزمایش قند خون ناشتا اندازه گیری مقدار قند خون بعد از گذشت حداقل 8 ساعت ناشتایی پس از آخرین وعده غذایی است.


وی افزود: در صورتی که قند خون ناشتای شما 125و یا بالاتر گزارش شود، می تواند نشان دهنده ابتلای شما به دیابت باشد.


آزمایش قند خون دو ساعته


همتی یادآور شد: منظور از آزمایش قند خون دو ساعته، اندازه گیری قند خون 2 ساعت پس از مصرف ماده قندی حاوی 75 گرم گلوکز است.


وی ابراز داشت: در صورتی که قند خون دو ساعته شما200 و یا بالاتر از آن گزارش شود، می تواند نشان دهنده ابتلای شما به دیابت باشد.


آزمایش هموگلوبین ای وان سی


وی اذعان داشت: آزمایش هموگلوبین ای وان سی(A1C) در واقع بیانگر معدل قند خون افراد طی سه ماه گذشته می باشد. این آزمایش که مقادیر آن معمولا به صورت درصد گزارش می شود، طی سال های اخیر به عنوان معیاری برای تشخیص دیابت نیز پذیرفته شده است.


کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: تشخیص دیابت زمانی مطرح می شود که نتیجه آزمایش هموگلوبین ای وان سی فرد 6.4 درصد و بالاتر باشد. اندازه گیری آزمایش هموگلوبین ای وان سی در آزمایشگاه انجام می شود و نیاز به ناشتایی ندارد.


آزمایش قند خون تصادفی


وی با بیان اینکه به اندازه گیری قند خون در زمان هایی به غیر از ناشتا و یا دوساعته، آزمایش قند خون تصادفی گفته می شود، اضافه کرد: اگر میزان قند خون تصادفی، 200 یا بالاتر از آن باشد و علایم دیابت ذکر شده نیز در وی آشکار باشد، فرد، دیابتی اطلاق می شود.


همتی ادامه داد: پیشگیری همواره بهتر از درمان است و این امر در مورد دیابت نوع دو از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چرا که می توان به سادگی و با تغییر سبک زندگی و کاهش فاکتور های خطر، احتمال ابتلا به دیابت را کاهش داد.


وی یادآور شد: در حال حاضر پیشگیری از دیابت نوع یک امکان پذیر نمی باشد.


همتی با اشاره به عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع دو، ابراز داشت: چاقی و اضافه وزن به خصوص چاقی شکمی، سن بالا، کم تحرکی، تغذیه ناسالم، فشار خون بالا، چربی خون بالا، سابقه دیابت نوع دو در بستگان درجه یک، سابقه دیابت بارداری و سابقه دیابت پنهان از جمله این عوامل هستند.


مراقبت بیماران دیابتی:


کارشناس مبارزه با بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در پایان گفت: بیماران مبتلا به دیابت می بایست ماهی یکبار توسط بهورزان یا مراقبین سلامت، هر سه ماه یکبار توسط پزشکان مراکز بهداشتی درمانی و هر شش ماه حداقل یکبار توسط پزشک متخصص مراقبت شوند.